Készíts egyedi házszámot, színes kaspót, díszes tükröt vagy lámpaernyőt mozaikkal!

A mozaikozás több ezer éves múltra tekint vissza, a szó jelentése magáért beszél: részekből összerakott kép. Az első mozaikok fekete és fehér kavicsokból készültek, és leginkább épületek padlózatának befedésére használták. A technika mára sokkal finomabb, színesebb, szerteágazóbb lett, a bolti kínálatban a mozaik számtalan színben, formában, méretben és alapanyagban megtalálható. Nagy előnye, hogy szinte minden felületre használható, csak a megfelelő ragasztóanyagot kell megtalálni.

Mire lesz szükségünk a mozaikozáshoz? 

1. Mozaik alap
Az alap lehet szinte bármi (kő, üveg, tükör, fa, fém, papírmasé, merevebb műanyag, beton, tégla vagy agyag is). Amennyiben porózusabb anyagra szeretnél mozaikozni ( pl. beton, tégla), akkor érdemes olyan alapozót használni, amely megköti a felszínét, hogy ne peregjen le a mozaik, illetve a fához is alapozót ajánlunk, mert annak nedvszívó képessége is befolyásolhatja a végeredményt. 
Amennyiben kész alapot szeretnél választani, akkor webáruházunk kínálatában az alábbi kategóriákat ajánljuk: faáruk, papírmasé figurák, hungarocell- és akrilformák, üvegáruk, lámpaernyők, festővásznak
Ha Te szeretnéd készíteni az alapot is, akkor ahhoz a sablonok/öntőformák mellett kreatív betont vagy Raysin öntőport ajánlunk. 

attachment-5f2aaa1a7917886562979375

2. Alapozófesték
Ennek akkor is fontos szerepe lehet, ha nem szeretnénk fugázni (pl. szabályos négyzeteket teszünk egymás mellé szorosan), illetve a fent említett speciális mozaik alapok (fa vagy porózus anyag) esetén. Amennyiben átlátszó vagy üvegmozaikot használunk, akkor mindenképp érdemes fehérre alapozni, mert ha nem ragad le teljesen a mozaik, és a fuga aláfolyik, akkor nem lesz szép a végeredmény.
Alapozófestékként leginkább akrilfestéket szoktunk használni. 

3. Mozaik
Ez a legnehezebb döntés, hiszen formák, méretek, színek, alapanyagok széles skálájából válogathatsz. Természetesen függ az alapul választott felülettől, és a tervezett látványtól is, válogathatsz matt, fényes, csillogó felületű, szabályos vagy rusztikus, lehet akril vagy üveg, tükör vagy kagyló és még számtalan mozaikvariációból :)
A Rayher kínálatában az egyes fajtákat itt találod: akrilmozaikok - gyöngyházas mozaikok - tükörmozaikok - üveg- és kerámiamozaikok

attachment-5f2ab08f791788656297937c

4. Ragasztók, fugák, lakkok
A ragasztó kiválasztásánál kétféle szempontot kell mérlegelni. Kül- vagy beltérre szeretnénk a kész terméket használni, egyenes-e a felület. Kültérre természetesen kültéri ragasztót használjunk, rusztikus felületeken pedig érdemes szilikonos ragasztóval dolgozni.
A fugázóanyagok színezése történhet úgy, hogy belekeverünk akrilfestéket vagy pigmentport a keverékbe, de úgy is, hogy utólag lefestjük a megszáradt fugát. A hozzákeverésnél a szín kicsit pasztellesebb árnyalatú lesz, illetve azt is tudni kell, hogy kültéri fugánál az akrilfesték hozzáadásával a fagyálló tulajdonság gyengülhet. A fugázóanyagot kb. fogkrém állagúra kell keverni, kb. 45 fokos szögben belekenni a fugákba, majd 15-20 perc száradás után érdemes ellenőrizni (az ujjunkkal kicsit elsimítani az anyagot). Nedves szivaccsal csak teljes száradás után tisztítsuk le a felületet.
Fugázóanyag, ragasztó nálunk itt található. Fényes lakkozáshoz Triple gloss lakkot, matt lakozáshoz védőlakkot ajánlunk. 

5. Fogók és mozaikvágók 
A munka során fontos, hogy biztonságos eszközökkel dolgozzunk, illetve az is, hogy a levágott felület szép, egyenletes legyen. Ezekhez profi szerszámokra van szükség. Ezeket természetesen megtalálod üzletünkben vagy webáruházunkban is. Törőfogó, üvegmozaik vágásához való fogó itt található. 

További mozaik ötletek

attachment-5f2bb5ce79178865629793ed

Fotók forrása: saját modellek, Pinterest


Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December