Textilfestés ötletek, batikolás

Ha szeretnél a nyárra valami különleges, egyedi darabot készíteni, akkor olvasd tovább összefoglalónkat!

Mi is az a batikolás? 

A batikolás egy textilfestési eljárás, melynek során az anyag egyes részeit csomózással, viaszolással, hajtogatással elzárjuk a festéktől, amellyel az anyagot megszínezzük. A hajtogatási és festési technikától függően az egyszerűtől, a színesen keresztül egészen a művészi darabokig mindenféle készülhet.
A kipróbálásnál ne feltétlenül pólóban gondolkodj! Készíthetsz akár ruhát, táskát, kendőt, kisebb-nagyobb árnyékolót vagy más lakástextilt is. Fontos, hogy természetes alapanyagú textilt használj, mert a kevert szálas anyagokkal nem biztos, hogy eléred a kívánt hatást. 

Batikolás hagyományos eljárással

Ennél a verziónál a kezünkkel vagy egy villa  segítségével "felcsavarjuk" a textilanyagot, ezt rögzítjük madzaggal vagy gumikkal, és erre folyatjuk a festéket.

Videós segítséget itt találsz.
attachment-62c7e92179178811d8c2357c


Különösen szép és máig divatos fajtája a batikolásnak a japán SHIBORI TECHNIKA.

Itt a kék szín, és a különleges hatogatási technika a kulcs. A Pinteresten nagyon sok segítséget találsz ehhez, mi ezt vagy ezt a videót ajánljuk neked. 

attachment-62c7e6ad79178811d8c23577


Viaszos batikolás

A viaszt felolvasztjuk, és melegen tartjuk az egész munkafolyamat alatt. Az anyagra viasszal felvisszük a kívánt mintát viaszpipa, vagy ecset segítségével. A viasz megdermedése után az anyagot belemerítjük a festékbe. Hideg batikfestéket használjunk, mert ahol a viasz fedi az anyagot, megmarad az eredeti szín. Vigyázzunk, hogy a viasz sehol ne törjön meg.  Ha színes mintát szeretnénk, fektessük az anyagot rácsra, vagy feszítsük festőkeretre. Ecsettel vagy textilfestékspray-el fessük az anyagot a különböző színű festékekkel. A festékeket mindig a gyártó előírásának megfelelően használjuk. Öblítés után a viaszt távolítsuk el az anyagból. A textíliát újságpapír közé rakjuk és a papírt cserélgetve addig vasaljuk, míg az összes viasz kiolvad.

attachment-62c7e8e779178811d8c2357b

Kedvet kaptál a fenti technikák kipróbálásához? 

Az alábbiakban összegyűjtöttük neked a legfontosabb kellékeket:

1. Natúr, festhető táskák, kötények, zsákok
2. Textilfestékek ecsettel való festéshez
3. Textilfestő spray-k
4. Batikfestékek
5. Ecsetek
6. Sablonecsetek, szivacsecsetek
7. Sablonok
8. Visszaszedhető ragasztóspray

+ ötlet: ha nagyon sok akrilfestéked van otthon, akkor az is nagyon jól használható textilfestéshez, amennyiben textilfestő adalékanyaggal kombinálod, így megőrzi puhaságát a festés után, és mosható lesz. 

Fotók, videók forrása: Pinterest

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December